Rasbeskrivning

Lagotton är en frisk, arbetande hund som har en fantastisk näsa och därför används till att leta “guld” i Italien, dvs. tryffel. I Sverige är den en utmärkt “svamphund”, men kan med fördel användas till t.ex. agility och andra bruksgrenar som sök och spår. Lagotton har stor arbetsvilja och behöver därför utmaningar i vardagen.

För att inte bli distraherad av vilt i skogen har det mesta av jaktinstinkten avlats bort, men visst finns det enstaka hundar som även jagar. En lagotto är från början en apporterande vattenhund, vilket innebär att de flesta Lagotton älskar att bada, gärna i havet eller insjöar. Om detta inte erbjuds, går det också bra i vattenpölar eller i den egna vattenskålen.

Hanhunden ska vara 43-48 cm i mankhöjd, tikar något mindre och väger 13-16 kilo, tikar något mindre.

Som familjehund är Lagotton utmärkt. Lagotton kommer särskilt bra överens med barn av någon anledning. Kanske för att de har samma nyfikenhet och leklust?

Lagotton mår bäst av att få tydliga instruktioner om vad som är tillåtet eller ej. Det du inte lär din lagotto, lär den sig själv och då kanske inte just som du hade önskat. Vill du läsa mer om denna trevliga ras finns information på Svenska Lagotto Romagnolo-klubbens webbplats. http://lagottoklubben.se/download/rasfolder/