Pälsvård

Lagottons päls växer under hela livet och kräver endel vård. Klippning regelbundet och hålla efter pälsen så det inte bildas tovor är nödvändigt. En Lagotto fäller också päls som andra hundar, men den ramlar inte av utan stannar kvar och ger upphov till tovor i underullen nära huden. För mycket tovor är obekvämt och kan vara smärtsamt för hunden.

En smaksak vilka verktyg man använder. Tovskär, sviktande karda, pudelkam och sax tycker jag är nödvändiga för att hålla pälsen i bra skick. Endel hundar med mycket underull behöver en genomgång 1gång i veckan, medan andra kanske var 3dje-4de vecka, kan variera från individ till individ. Jag klipper mina egna uppfödda valpar gratis två gånger efter leverans tillsammans med de nya ägarna för att kunna ge tips och råd som kan underlätta för både hund och hundägare framöver.

Mina hundar som får möjlighet att springa mycket lös i skog och mark behöver sköljas av och badas ganska ofta. Ca var tredje vecka med milt schampo och sköljas med endast vatten när de lortat ner sig, ibland dagligen när de rullat sig i gyttja eller hästskit som det finns gott om här hos oss. Viktigt att vattnet ej är för varmt och att man inte gnuggar för mycket, då det lätt bildas tovor i underullen vid dessa tillfällen.
Dessa redskap använder jag till lagottopälsen: